#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
SLZT.cz Společnost pro léčbu závislosti na tabáku

Vyjádření SLZT k návrhu novely vyhlášky 37/2017 Sb., o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření, srpen 2024

Vyjádření SLZT k návrhu novely vyhlášky 37/2017 Sb., o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření, srpen 2024

V roce 2012 ratifikovala ČR Rámcovou úmluvu WHO o kontrole tabáku, která zahrnuje komplexní přístup k tabákovým výrobkům – reguluje dostupnost tabákových výrobků včetně obalů, prodeje, zdanění, kontrolu pašování, reklamu a marketing, dále ochranu před tabákovým kouřem, dostupnou léčbu… Viz  https://www.zakonyprolidi.cz/ms/2012-71 . Tato témata jsou u nás nyní roztroušena ve více než desítce zákonů a vyhlášek, působí dojmem, že až cíleně nepřehledně. 

SLZT doporučuje připravit jeden komplexní zákon na kontrolu tabáku, jehož vzorem může být právě výše uvedená Rámcová úmluva.

Proto je velkým překvapením návrh novely MZ ČR, která se zabývá jen elektronickými cigaretami (EC). Navrhuje zákazy různých příchutí, míchá EC s bylinnými výrobky ke kouření (základní vlastností EC je to, že neobsahují tabák ani jiné pevné části či byliny) a dokonce jednotné balení jen pro EC. To je výsměch např. letité snaze o zavedení jednotného balení pro klasické cigarety (vyhláška MZem 261/2016, viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-261 ), které MZem opakovaně odmítá. Výše uvedený návrh působí dojmem, že je z pera výrobců cigaret a zejména zahřívaného tabáku, pro něž jsou EC konkurencí.

Připomeňme, že kouření cigaret je v ČR příčinou 16-18 000 předčasných úmrtí ročně, že stále nemáme jednotné balení pro cigarety (tedy balení bez neregulované plochy, čímž odpadne spojení s image značky, podstatný fakt pro začínající kuřáky) a že se stále více ukazuje, že EC na rozdíl od zahřívaného tabáku pomáhají kuřákům zbavit se cigaret, např. viz https://www.cochrane.org/CD010216/TOBACCO_can-electronic-cigarettes-help-people-stop-smoking-and-do-they-have-any-unwanted-effects-when-used . V ČR vapuje nyní cca 16,9 % adolescentů a mladých dospělých ve věku 15-24 let, ale zároveň bezprecedentně klesl počet kuřáků ve stejném věku ze 45 na 25 % mezi roky 2012 a 2022 (NAUTA 2023, str. 28, https://szu.cz/wp-content/uploads/2024/06/Narodni-vyzkum-uzivani-tabaku-a-alkoholu-v-Ceske-republice-2023-3.pdf). Elektronické cigarety jistě nepatří do rukou nekuřákům včetně dětí.

Základní kroky, které SLZT doporučuje podle mezinárodních doporučení, jsou momentálně:
1. prodej tabákových výrobků jen ve specializovaném obchodě s licencí (trafika)
2. Ani v místě prodeje reklama či vystavené zboží
3. Jednotné balení pro všechny tabákové výrobky (mezi než EC nepatří).
4. Důsledná kontrola prodeje tabákových výrobků, sáčků a EC pouze nad 18 let - pokuta může již nyní být až milion Kč.

Zdůrazněme, že jsou to kroky, k nimž nejsou potřeba peníze, jen politická vůle. Dle zjištění WHO je úroveň míry korupce nepřímo úměrná míře kontroly tabáku (např. viz https://ec.europa.eu/health/archive/ph_determinants/life_style/tobacco/documents/world_bank_en.pdf nebo https://globaltobaccoindex.org/report-summary ).

Výbor SLZT, srpen 2024
info@slzt.cz